pexels-photo-556667

Manipülasyon Teknikleri

Şimdi birazcık ve kısacık, gayet net ve aslında çok kullanılan bir şeyden bahsedeceğim;Manipülasyon teknikleri.

Böyle deyince çok uzaylı bir şeyden bahsedecekmişim gibi gözükebilir ama hepimizin aslında yakından tanıdığı, zaman zaman bize yapılan, zaman zaman da bizim başkalarına yaptığımız oyunlar bunlar.

Amacı mı ne? Farz edelim ki iki kişi bir süredir beraber sürdürdükleri bir oyuna dâhiller; iş ortaklığı, evlilik, beraberlik, gelişmekte olan anne-çocuk ilişkisi mesela. Ve bu kişilerden biri, oyunu artık eskisi gibi oynamak istemediğini söylediğinde karşı taraf genellikle bu manipülasyon teknikleriyle ortaya çıkar. Amacı, oyunu artık o şekilde oynamak istemeyeni çeşitli şekillerde oyunda tutmaya çalışmaktır… Başka bir şey değil… Alışık olduğu şeye devam etme arzusu yani…Ya da güvenlik alanında kalmaya devam etme arzusu…

Bir örnek üzerinden gidelim, siz onu olası diğer tüm durumlara kafanızda uygulayın…

Diyelim ki sevgilinizden ayrılmak istiyorsunuz… Karşılaşacağınız beş ana manipülasyon tekniği şunlardır:

1.Acındırma: ‘’ Ben sensiz ölürüm. -Ben sensiz bir hiçim.- Ben sen olmadan bu hayatta yönümü bulamam. Falan filan…’’ Amaç nedir? Sizi acıma hissinin içine sokmak. Acıma hissi nedir? Kendinizi diğer insandan üstün gördüğünüz alan. Öyle görünce ne olur? Enerjiniz düşer, gücünüz azalır. Yani yola devam edemez, çengele takılır kalırsınız. Sonrasında da oyun devam olduğu gibi.-))

2.Tehdit: ‘’ Beni terk edersen seni öldürürüm. -Beni terk edersen kendimi öldürürüm. Ailene her şeyi anlatırım. Elinde avucunda ne varsa hepsini alırım. Seni herkese rezil ederim. Beraber ne yaptıysak hepsini ben alırım. Sana beş kuruş para vermem.. Bir daha asla yüzümü göremezsin…Yine falan filan.’’Amaç korku yaratmaktır.Korku en net ve çabuk enerji düşüren hislerden biridir.Korkuya girdiğiniz zaman bir saniye bile durursanız korku sizi felç eder, kıpırdayamazsanız.Bu ne demek? Oyun bilinen oyuncular ve bilinen şekliyle aynen devam demek.

  1. Anlamanız için açıklama getirme: ’’Ben şimdi o gün geç kaldım çünkü yolda ölü bir inek vardı ve yol tıkanmıştı o yüzden de zaten seni geç kalacağım diye arayamadım? O kadınla bir şeyler yaşamaya hiç niyetim yoktu ama feci yağmur yağıyordu, evin kapısına sırılsıklam gelmişti, arabasının lastiği de zaten patlamıştı, e ben de eve almak zorunda kaldım. Evet hiç para kazanamıyorum ve senin evdeki tüm paranı sana sormadan almak zorunda kaldım, bu arada evdeki bir kısım eşyanı da sattım sen tatildeyken ama anlasana o an acilen o nakde ihtiyacım vardı.’’Bir sürü mazeret ve konuşma sonunda eğer zaten onu ve yaptıklarını baştan hiç anlamadığınız ve onaylamadığınız halde anlamaya başladıysanız ve kafa sallar hale geldiyseniz oyunun tekrar tam içindesiniz demektir.

4.Suçluluk duygusu yaratma:’’ Sen gelseydin böyle olmazdı.-İlişkinin bu hale gelmesinin tek sebebi sensin.-Ben aradığımda telefonlarını açsaydın ben de telefonlarımı her aradığımda açan başka bir kadın bulmazdım.-Bacağın iki santim daha uzun olsaydı seni nasıl aldatabilirdim ki. Annen günde üç kere aramasa bende konsantre olup iş aramaya çıkabilirdim?’’Suçluluk duygusu içine düştüğünüz anda çıkamayacağınız bir girdap gibidir. Oyun belli ki yine bildiğiniz şekliyle devam edecektir.

  1. Zaman isteme: ‘’Hayatım bana üç ay izin ver. Bak göreceksin bambaşka biri olacağım.-Bir tanem ayrılacağız ama şu erkek kardeşimin düğününe kadar işi idare edelim, insanlara açıklama yapmamıza gerek kalmasın-İki hafta daha dayan sana ne kadar romantik olduğumu göstereyim falan filan…’’Zaman isteme tekniği fare kemirmesi gibidir; yavaş yavaş ve üfleyerek enerjinizi düşürür…O gün geldiğinde evden çıkacak, karar verdiğiniz şeyi yapacak haliniz asla kalmaz.

Bir düşünün istedim bunları…

Kaçını yapıyorsunuz seviyorum dediklerinize?

Kaçı size yapıldı seviyorum diyenlerce?

Bir bakın, bir düşünün sadece… Yapmaya başladığınızda ne yaptığınızı görmeniz, yapılmaya başladığında da sadece size özel olmadığını bilmeniz için not düşmek istedim belki de…

Olay bu kadar net,hepimiz için bu kadar sade…

 

Şubat 2010