Neden??

  • Neden insanlar evlenirken herkes yanındadır, kutlamalar yapılır, bir araya gelinir, hediyeler alınır da boşanırken bir sessizlik hâkimdir? Âşıkların birbirinin gözünden başka kimseye ihtiyacı yokken ortalık neden çok kalabalıktır da, asıl âşıklar çeşitli sebeplerle yollarını ayırdığında o kalabalığın desteğine daha çok ihtiyaçları yok mudur? Evlenene ev kurması için yardım edilip, hediyeler alınır da boşanan da bir evde yaşamayacak mıdır? Neden o zaman da ev hediyesi almak hiç akla gelmez?
  • Neden kötü gün dostu olmak diye bir kavram vardır? Dost kötü günde olduğu kadar iyi günde de dostunun yanında olmaz mı? Eğer bir insan iyi günde arkadaşının yanında yoksa ve sadece kötü günde yanındaysa, gerçekten dost mudur ya da? Dost kavramı bunun tamamını kapsamaz mı? Sadece insanın iyi gününde yanında olmak tartışılacak bir kavram olurken, neden sadece kötü günde yanda olan insanlar hiç bu tartışmanın içine katılmaz ya da?

  • Bir kişinin bir şeyi göremiyor olması onun yok olduğu anlamına neden gelir çoğunlukla?
  • Neden insanlar görmedikleri filmler, okumadıkları kitaplar, yaşamadıkları olaylar, tanımadıkları insanlar hakkında fikir yürütürler? Yani… Ne kadar anlamlı olabilir ki?
  • Eşleri ve sevgililer hakkında sürekli kötü konuşan insanlar neden sıfatları değiştirmeye çalışmak yerine onları kötülemeye devam ederler? ‘Eşim’ demek benim benzerim demek değil midir? Neden onları kötülerken aslında kendilerini kötüledikleri hiç akıllarına gelmez?
  • İnsanlar neden yalan söylerler? Her yalan söylendiğinde bir yaşanmışlık, bir inanış, bir paylaşım inkâr edilmiyor mudur? Yalan aslında kişinin kendini ve tercihlerini ve düşüncelerini reddedişi değil midir? Kendini ya da bir parçasını reddeden insan aslında onunla yaşamaya mecburken en büyük reddedişi ve kabul edilmeyişi bu sebeple kendine yapmıyor mudur? Her yalanda kendinden ve tercihlerinden utandığını, kabul etmediğini, sevmediğini, vs deklare etmiyor mudur?
  • Neden yüzlerce insana vakit ayırmak ve emek vermek normaldir de, kişinin kendine vakit ayırması garip karşılanır?
  • Neden insanlar çocuklarını döverler? Zaten dövebilecek oldukları çok açık değil midir? Dövebilecek olduğunu bildiğin birini döver olmak aslında kişinin yapacak hiçbir şeyi kalmadığı, konu her neyse onda yenik düştüğünü ve karşı tarafta olmayan bir gücü ortaya koyarak eşitlik olmayan bir yere konuyu çektiklerini, güçlerini ortaya koyarak ne kadar güçsüz olduklarını gösterdiklerini fark edemezler mi?
  • Neden hayatlarının bir bölümünü kabaca iç içe geçirmiş insanlar ‘ sevgililikten’ istifa ettikten sonra birbirlerini hayatlarından neredeyse tamamen uzak tutarlar? ‘Sevgililiği’ becerememiş olmanın sonunda paylaşılan tüm diğer sıfatlarında yok edilmesi ne ‘ normal’ gözüyle bakılır?
  • Neden diploma sahibi olmak belirli çevrelerde çok önemlidir? Eğer mesleki olarak kullanılmayacaksa o diplomayı almak için harcanan emek, zaman ve çaba yapılacak meslekte tecrübe olarak harcansa kişinin hayatsal yatırımı için daha gerekli değil midir?
  • İnsanlar neden Tanrı’dan korkar?
  • Neden insanlar evde birbirlerinin gözlerinin içine bakarak ve sohbet ederek geçirebilecekleri ender saatlerini televizyonun karşısına geçip başkalarının birbirinin gözlerinin içine bakmasını ve sohbet ederek geçirmesini izleyerek geçirmeyi seçerler?
  • ‘ Sevdiğini sakın belli etme, sakın sevgini fazla gösterme, aman sakın çok sevme’ gibi laflar ve hatta dahası düşünceler, biraz abartı bir de bunların davranışı neden insanlara normal gelir? Yani neden birisini seviyorsanız bunu göstermemelisiniz?
  • Neden ben bunları düşüyorum…??

Neden Neden Ailesi gibi oldum…

2010