bd1e8155eecca89a8c6bad59f557e1fa--alex-grey-tattoo-alex-gray

Yine Mi Dört?

Aynı şeyleri yapmaya devam ederek farklı sonuçlar elde edemezsiniz.

Matematik gayet açıktır; ikiyle ikiyi toplamaya devam ettiğiniz sürece vardığınız sonuç dört olacaktır. Sonuçtan memnun değilseniz ya elinizdeki sayıları ya da yaptığınız işlemi değiştirmek durumundasınız. Ama yapılacak en anlamsız şey sanırım hep yaptığınız şeyi yapmaya devam ederek sürekli söylenmektir.

Diyelim ki eşiniz her gün eve geç geliyor ve size sebep belirtmiyor ve her geldiğinde siz ona 8 saat surat yapıyorsunuz. O da aynı şeyi yapmaya devam ediyor. Ya surat yapmayı ya eşinizi değiştirmediğiniz sürece durum aynen devam edecektir.

Yanınızda çalışanlardan biri işe sürekli geç geliyor. Siz de diyelim ki her geç kalışında maaşından şu kadar para kesiyorsunuz. Geç kalma olayı düzelmiyorsa ya tavrınızı ya da çalışanınızı değiştirmeniz gerekiyor.

Binlerce örnek sayabilirim size bununla alakalı, ama gerek yok, nasıl olsa anladınız, kendi alakalı olanlarınıza bir bakın ve nerede tekrar tekrar aynı şeyi yapıp farklı sonuçlar beklediğinizi gözden geçirin bu arada?

Bazen elinizde iki şans olmaz; ya işlem ya sayı şansınız yoktur, kural baştan belirtilmiştir. Ne olursa olsun toplama yapacaksınızdır mesela;

Sorun diyelim ki çocuğunuzla,’’ ben bunu beğenmedim, bozuk çıktı, yerine yenisini alayım ‘’deme şansınız yok. Ya da üniversitedesiniz ve sayın canım öğretmeniniz sizce size feci taktı, sizi bir türlü geçirmiyor. Mezun olmak için kadının ölmesini bekleyemeyeceğinize göre burada sonuca ulaşmak için kendi tavırlarınızı sürekli, istediğiniz sonucu alana kadar değiştirmeniz gerekiyor.

Burada asıl ve önemli farkında olmanız gereken şey şu; her neyse sizden istenen ya da sizin elde etmek istediğiniz, bunun kesinlikle bir başarılma yolu vardır. Olmaması mümkün değildir. Sürekli deneme yanılma yöntemiyle en sonunda oraya ulaşacaksınızdır. Ama baktınız, bir şeyi denediniz ve olmuyor, istediğiniz sonucu vermiyor, lütfen ve lütfen ve lütfen söylenmeye başlayıp, kendinizi ve başkalarını bunun imkânsız bir iş olduğuna inandırmaya çalışmayın. Başka bir yol deneyin. Yönteminizi değiştirin ve zaman kaybetmeden yolunuza devam edin.

Başarılı insanların hata yapmadıklarına dair bir rivayet dolaşıyor yanlış yapmaktan korkan insanlar arasında. Üzülerek söylüyorum ki bu duyduklarınız, eğer duyduysanız, yalan. Başarılı insanları başarılı yapan en büyük özellikleri yöntem denemeye açık olmaları, bu da birçok yanlışı yapmaya bir bakıma gönüllü olmaları, sonuca kitlenip, söylenmekle ve başarısızlık hikâyeleriyle kendilerini bölmemeleri, aynı yanlışı bir kez daha yapmayan deneyim emme kabiliyetleridir.

Demek istediğim şu ki; Amacınız bağcıyı dövmekse, sonuca ulaşmayan bir olayı bulduğunuzda hem kendinizi hem karşınızdaki insan hakkında sürekli söylenebilmeniz için aynı şeyi yapmaya devam ediyorsunuzdur benim için.

Çünkü amacı üzümü yemek olan insan çıkmaz sokağın dibini bulup, olmayan yolu yürümeye çalışmaz, arkasını döner, çıkan yolu bulmak için hareket eder… Üzümün tadını bilen çıkmaz sokakların duvarlarına kafa atmakla da yetinemez zaten.

Çok güzel günlerimiz olsun… Sevgiyle,

Banu

Aralık 2009