image10

Siz Hiç Sevdiğinize Yemek Yaptınız mı??

Yok, öyle değil…

Evde yemek yok diye değil, akşam aç kalmayalım ağıza atılacak bir şeyler olsun diye değil, evdeki malzemeleri değerlendirip akşam sofrayı doldurmak için değil…

‘’ Lanet olsun ne biçim bir fasulyeymiş bu hala pişmedi’ ’,’’ Bu ne biçim domates böyle rengi bile yok ’’ , ’’ her yemeğe de sarımsak ister kokacağım şimdi ’’… Demeden…

Siz hiç sevdiğinize yemek yaptınız mı?

Ne pişireceğinizi bile bilmeden markette saatlerce dolaşıp, onun sevdiğini bildiğiniz onca şeyi arabanıza doldurup,her biberi, domatesi, maydanozu ve elmayı teker teker ona sunmayı istediğiniz şekilde ve renkte seçtiniz mi?

Eve, sadece ona ne pişireceğinizi düşünerek döndünüz mü?

Elinizdeki torbaları, bir süre sonra sevdiğinizin o canım içinde dolaşacaklarını bildiğiniz her şeyiyle, size o an hiç de garip gelmeyen saygıyla taşıyıp yere bıraktınız mı?

Eve girer girmez aynada şöyle bir kendinize bakıp gülümsediniz mi?

Bu gülümsemenin sadece ondan olduğuna ve ona geri dönmesi gerektiğine inandınız mı?

Mutfağa doğru ilerlerken içinizde hiç durmadan çalan şarkının ritmiyle ruhunuzun kıpır kıpır olduğunu hissettiniz mi?

Önce aldıklarınıza şöyle bir bakıp, sonra hala ne pişireceğinize karar verememiş halinize gülüp, şarabın lezzetini de yemeğinize katmak istercesine kadehinizi doldurup aldıklarınızı torbadan boşaltırken, o eşsiz ama narin kokularını içinize çektiniz mi?

Ve o içinize dolan kokuyu, beyninizde tüm baharatlarla harmanlayıp, mükemmel kokuyu bulduğunuzda ocağınızı yaktınız mı?

Yavaş yavaş, sakin sakin, seve seve ama asla başından ayrılamadan, yemeğinizi yarattınız mı?

Kıskanarak hatta bazen her soğan parçasını, her zeytinyağı damlasını, yemeğinize eklediniz mi? Benim hiç bilmediğim yerlerine gidecek sevdiğimin, hiç dokunamadığım yerlerine dokunacak deyip içinizden , yine hiç garipsemeden, o domates parçasını sıkıca eliniz de tuttuğunuzu fark ettiniz mi?

Evi dolduran o kokuyu, sevginizi rüzgarla havaya savuran, eve giren herkesin fark etmemesinin imkansız olduğu kokuyu, sarmalamak istediniz mi?

Yavaş yavaş servis tabağına doldururken sevginizi, yemeğinize eve ilk girdiğiniz dakikada aynaya bakıp gülümsediğiniz gibi gülümsediniz mi?

Siz hiç sevdiğinize yemek yaptınız mı?

Yaptınız …….
Di mi?

Banu

Ekim 2003