kitten-and-dog-10764

Ya Yanlış Yaparsam

Şöyle bir etrafınıza bakın, hayatınızı gözden geçirin ve gerçekten söyleyin bana… Nedir bu yanlış yapmaya dair olan korku?

Eminim hepiniz neden bahsettiğimi biliyorsunuzdur. Ve eminim her biriniz yanlış karar vermekten, yanlış yapmaktan korktuğunuz ya da yeteri kadar iyi yapamayacağınızı düşündüğünüz için birçok şeyi yapmayı bile denememişsinizdir.

Ama yanlış yapmayı göze almazsanız hayatınıza hiçbir yeniliği alamazsınız ki?

Tabiatta her şey su sırayla var olur; Doğar, gelişir ve ölür. Bunda hepimiz hem fikiriz değil mi?

İnsanoğlu da var oluş şeklini ve kalitesini bu yasaya göre belirler; doğar, gelişir ve gelişmeyi durdurduğu anda ölüm sürecini başlatmış olur.

Hayatımızın belirli bir yerine kadar bu değişim için destekleniriz; kimse bizim fikrimizi bile sormaz hatta; okul zamanı, evlilik zamanı, çocuk yapma zamanı, işe girme zamanı… O zamanlar toplumca belirlenmiş, bizim önümüze sunulmuştur. Orada sürekli toplumun has bir parçası olabilmemiz için değişime neredeyse zorlanırız.

Ama bir yerinden sonra dayatmalar başlar, değişimi durdurma çalışmaları…’’Bu yaştan sonra …’’ diye başlayan tüm cümleler işte bunun yansımasıdır.

‘’Bu yaştan sonra dans mı öğrenilir,’’

‘’Bu yaştan sonra ne kayağı, ne sörfü, kıracaksın bir yerini,’’

‘’Bu yaştan sonra yaşamak için başka ülkeye mi gidilir,’’

‘’Bu yaştan sonra iş mi değiştirilir…’’

‘’Bu yaştan sonra boşanılır mı, otur Allah aşkına oturduğun yerde…’’

Evet, öğrenilir, evet gidilir, evet değiştirilir… Evet… Gelişimin bir parçasıysa, bu bize kendimizin daha büyük bir kısmını yaşamamız için imkan tanıyorsa ne gerekiyorsa yapılır; çünkü bir tarafımız her zaman bilir ki, gelişmeyi durdurursak, ölüm sürecini başlatıyoruz demektir…

İşte o zaman başka bir kabus başlıyor; ya yanlış yaparsam, ya beceremezsem, ya insanlar bana güler, beni eleştirirse…

Ben size şu kadarını söyleyeceğim; yeni yapmaya başladığınız her şeyde tabi ki yanlışlar yapacaksınız ve yanlış yapmamayı yaptığınız yanlışlardan öğreneceksiniz… Bu öğrenme sürecinin bir parçası. Yanlış olmadan ve yanlış yapmadan öğrenme süreci de olamaz.

Eğer yanlış yapmayı ve becerememeyi göze almasaydık, becermeyi kafamıza koyup devam etmeseydik, hiç birimiz şu anda olduğumuz yerde olamazdık.

Siz hiç ilk yere düştüğünde hayata küsen ve ‘’banane ya, ben yürümeyeceğim diyen ‘’ bebek gördünüz mü? Hayır. Bebek kalkar, bir daha yürümeye çalışır. Pes etmez. Bununla eğlenir. Çünkü eğlence biraz da öğrenme sürecinde, orda geçen zamanda kendinizin farklı yönlerini tanımakta saklıdır…

Hepimizin yanlışlar yapmaya hakkı var… Mümkünse aynı yanlışı hep yapmamak, yanlıştan öğrenmek, daha büyümek, hareketle yeniliklerin içinde yürümek hedef… Ama tekrar söylüyorum; yanlış yapmak öğrenme sürecinin parçasıdır ve biri olmadan diğeri de asla olamaz.

Dışarıdan size bakıp, parmak sallayıp dalga geçeceğini düşündükleriniz içinse; aklınızdan çıkarmayın, kimileri yapar, kimileri de yapanlar hakkında konuşur…

Sizin burada kendinize dair tek sorumluluğunuz hangi grupta olacağınıza karar vermek… Ve ona göre hareket etmek…

Her neye karar verirseniz,

Yolunuz hep açık olsun…

Banu

Kasım 2009